Reiste fra køen og fant livet i Øversjødalen



Det er sol, blå himmel og masse snø. Naturen utenfor det lille småbruket til Kaj og Gro Trana er nærmest uberørt. Naboer bor noen hundre meter unna. Stille og godt, for både folk og dyr.


– Om man flykter fra noe, så er det stresset. Du har skuldrene oppe, butikken er alltid åpen og du løper rundt. Står i kø, går i kø og sitter i kø. Du blir sliten av det, sier Gro om det å leve i Oslo.


Kaj og Gro valgte å gå mot strømmen. De ville leve på bygda. De ville ha nærhet til det de brydde seg om. Naturen.

Drømmen ble til på et småbruk i Øversjødalen. Fjøset har de fylt opp med sau.




– Ta sjansen


Fra sin oppvekst sentralt på Østlandet har begge to alltid vært glad i dyr. Kaj stelte med hest i ungdommen, jobbet som avløser og har gått på bondelagets folkehøgskole på Mysen.

– Jeg gikk hele tiden med en tanke om at jeg ville kjøpe meg et gårdsbruk. Jeg bodde i Oslo og har voksne barn i Oslo, som ikke vil flytte, så da satte jeg meg ned med et kart og tegnet inn en radius på fire timer, sier Kaj.

Etter å ha vist interesse for gården i Øversjødalen, som var et dødsbo, ble han oppringt da det hadde kommet inn et bud på småbruket.

– Dette var i starten av uka og jeg hadde ikke sjans på å komme opp før en onsdag. Jeg fikk sett på gården og på vei tilbake dro jeg innom advokaten og la inn et bud. Dagen etter ble budet akseptert. Da tenkte jeg; oi,oi,oi dette skjer jo himla fort. Fredag overtok jeg gården formelt, og siden har jeg ikke angret et sekund, sier Kaj.

Både han og Gro er enig. Begge sitter med en følelse om at dette burde de ha gjort for 20 år siden.

– Av alle de du prater med i løpet av den tiden du lever, så sitter alle og sier det samme. «Gud, tenk å gjøre det samme. Skulle ønske vi kunne flytte på fjellet. Vi er på hytta og vil ikke hjem.» Du hører det hele tiden. Av alle de som sier at de bruker fjellet, marka og Femund – så skjønner jeg ikke at det er folk igjen i Oslo. Det burde vært kø i skogen. Hvorfor gjør de det ikke? Ta det skrittet. Tør å gjøre det. Det er alltid en retur. Ta den sjansen den ene gangen du får lov til å leve, sier Gro.



Fremtidstro

Der enkelte ser begrensninger ved å bo litt usentralt, ser Gro og Kaj alle mulighetene som finnes ved å bo i Tolga kommune. Her er du ikke bare en i mengden, her kan du gjøre en forskjell for både deg, naboen og sambygdingene.


Også var det akkurat det med kø da.


– Her har du ny skole og nye anlegg. Sønnen min i Oslo som spiller fotball har noen treningstider som er helt hinsides. De står i kø nærmest for å slippe til på baner og i haller. Her slipper du alt det, sier Kaj.

Etter at de flyttet oppover til Øversjødalen fikk de merke et sterkt samhold i både bygd og kommune - der folk stiller opp for hverandre.

– For en fantastisk mottakelse vi har fått fra naboer og Tolga kommune. Her har du alle muligheter. Fra landbrukssjef, til næringssjef og teknisk etat. Det er lett å forholde seg til. Alle som prøver å bygge i Oslo har vært inne og pratet med en på plan- og bygg i Oslo, ja... her er ting så veldig mye lettere, sier Kaj med en latter på lur.


Har lært seg å hamstre


Gro har tidligere arbeidet på skole i Oslo med adferdselever og Kaj jobbet innen shipping før de kom til Øversjødalen. Planen for Kaj var å pendle, men han fikk fort jobb som markedskonsulent i Fias Proff.

– Med den jobben fikk jeg en unik mulighet til å bli kjent med hele Fjellregionen og næringslivet. Det er jeg veldig glad for, sier han.

Selv om det er litt over 40 kilometer en vei for å kjøre på jobb, bruker Kaj mindre tid på reisen til jobb, enn da han bodde i Oslo.

– I byen er det så uforutsigbart. Jeg måtte regne minst en time i bil til jobben. Det var et tidsmas, sier Kaj som flyttet først til Øversjødalen før Gro kom etter.

– Her har du absolutt alt. Det eneste jeg har lært meg er å hamstre. Du går ikke tom for en kartong røyk eller kaffe, for det er langt til butikken. Det er det eneste, sier paret.


– Vi kjeder oss ikke akkurat. Vi må nok bli flinkere til å passe på grunnen at vi flyttet hit. Her bor man midt i smørøyet for jakt, fiske og friluftsliv - det må vi bruke mer, sier Kaj.




Utvikling i bygda


Paret har nok å henge fingrene i tiden fremover. For sammen noen sambygdinger kjøpte de opp den gamle skolen i Øversjødalen som var til salgs. Under den store Nato-øvelsen Trident Juncture fikk de leid ut lokalene sammen med samfunnshuset. Det ga penger i kassa som ble brukt til å oppgradere sanitæranlegget i bygget.

– Planen er å få til en drift der allerede nå fra sommeren. I løpet av mai vil det forhåpentligvis stå ferdig for å kunne ta imot gjester, sier Kaj.

På sikt er planen å få til en leirskole. Den gamle skolen ligger flott til og har både lysløype og fotballbane ved seg - og ikke minst en storslått natur rundt.

– Mulighetene er nærmest ubegrenset. Det kan være et sted for fotballklubber for å bygge samhold. Eller det kan være et sted for personer som vil på fjellet, men som kanskje ikke har mulighet for å realisere det i hverdagen. Da kan vi også koble opp gården og få til et enda bedre tilbud med en besøksgård, sier paret.

Natur og opplevelser i trygge rammer er i alle fall stikkordet for driften i fremtiden.


Også på gården skjer det utvikling. Nå pusses hovedhuset opp steg for steg, og Kaj og Gro har også fått solgt to regulerte hyttetomter som hører til eiendommen.


– Det sier litt om mulighetene oppi her. Vi tror ikke et slikt sted, med så mye uberørt natur, blir mindre verdt med årene. Vi får mer igjen for pengene her enn i byen.




Borte bra, men hjemme best


Med familie og venner i Oslo er paret flinke til å reise på besøk sørover.


– Det er jo litt fascinerende når vi kjører til Oslo og ser den stillegående køen ut av byen - også reiser vi hjem på søndag og ser den samme stillegående køen inn til byen, sier Kaj.


For borte er bra, men hjemme i Øversjødalen er best, sammen med sin lille nye valp.


– Jeg tror ikke det finnes et bedre sted der unger kan få vokse opp, det må være drømmen. Vi flyttet oppover alt for sent, men har så absolutt kommet for å bli!


Tekst og foto: Tore Hilmarsen.


492 visninger0 kommentarer